Zaterdag 1 april 2023 zond het BNNVARA-programma kassa een reportage uit over waterontharders: Wat zijn waterontharders en wat heb je eraan? Conclusies worden getrokken op basis van één merk en één ervaring! Quotes en statements van de onderzoeker van KWR berusten op onwaarheden. Geen staaltje super journalistiek vinden wij. Of zou de reportage een 1 aprilgrap zijn? Slaat Kassa hier een flater?
De laatste quote van KWR-onderzoeker Hofman raakt ons het meest: “Een waterontharder is vrijwel nergens nodig en totaal overbodig. Je kunt er de waterkwaliteit alleen maar mee verslechteren.”
Naar onze mening laat de reportage een slecht voorbeeld uit de markt zien en is er geen deugdelijk onderzoek gedaan. Met name deze laatste quote vinden wij neigen naar laster aan het adres van waterontharder leveranciers die het wel goed voor elkaar hebben.
In dit blog delen we onze visie en de e-mail met onze reactie die wij stuurden naar het programma.
Update d.d. 20-04-2023: Scrol naar beneden om de reactie van Kassa te lezen. Door gebrek aan geld wordt een deugdelijk onderzoek gebaseerd op meerdere ervaringen en feiten niet uitgevoerd en door gebrek aan tijd wordt er geen volledige weergave gerapporteerd aan de consument. Hoeveel waarde kunnen we hechten aan programma’s van Kassa? Oordeelt u zelf.
Link naar de uitzending: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/wat-zijn-waterontharders-en-wat-heb-je-eraan
Wij maken hét verschil!
We delen kennis met onze dealers en partners. Samen dragen we zorg voor een goede en veilige waterbehandeling en bent u als consument verzekerd van:
Onze slogan is niet voor niets: in een wereld waar alles hetzelfde is maken wij hét verschil.
Als wij met een kritische blik de reportage analyseren, vallen ons een aantal dingen op:
Het programma begint met: “Waterontharders, ze zouden de grote hoeveelheid kalk uit het water filteren, waardoor kalkaanslag op je producten verledentijd is, maar is dat ook echt zo?” In de reportage wordt vooral ingegaan op één specifieke casus en wordt het antwoord op de vraag die het programma zelf stelt nauwelijks gegeven.
Er is alleen onderzoek gedaan naar één merk van één partij. Wij kennen Remon, ze verkopen waterontharders die ze importeren uit China. Daar is in eerste instantie niets mis mee, mits de waterontharders en de installatie hiervan voldoen aan de NEN1006, de Nederlandse waterwetgeving. Zijn de gebruikte materialen geschikt volgens deze norm? Is de installatie uitgevoerd zoals staat omschreven in de waterwerkbladen? Te vinden op www.infodwi.nl.
De waterontharder in de reportage is geïnstalleerd naast een warmte installatie. De leidingen van de warmte installatie zijn niet voorzien van isolatie. Hierdoor zal de ruimte te warm worden en is dus niet geschikt voor een waterontharder. Het is zelfs zo dat als een koud waterleiding (zonder waterontharder) langs een warmwater leiding loopt (en niet voldoende geïsoleerd is) er zeer grote kans op een groei van micro-organismen ontstaat (bijvoorbeeld bacterie en legionella). Een echte vakman weet dit en mag dit ook nooit zo installeren, vinden wij.
Er wordt een kan water overhandigd aan mevrouw Hofman, onderzoeker bij het KWR, en zij vertelt dat dit een kan water uit Nederland is en dat dit vrijwel altijd zacht water is. Er zijn echter zeer veel gebieden in Nederland met een waterhardheid tussen de 8 en 12 dH. Dit is hard tot heel hard water, als we afgaan op informatie die we kunnen vinden op bijvoorbeeld Wikipedia. Wij vinden dat deze uitspraak gecontroleerd had moeten worden.
Kalk in water is een bron van calcium voor ons lichaam, stelt Hofman. Als wij dit verifiëren op de site van het voedingscentrum zien we dit nergens terug. “Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in graanproducten zoals brood en bepaalde groente…” Bron voedingscentrum.nl: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx Als we kijken hoeveel calcium ons lichaam per dag nodig heeft kan kraanwater geen belangrijke rol spelen. In kraanwater met een hardheid van 10dH zit 179 mg/ liter calcium. Per dag hebben we zo’n 1200 mg nodig. Twee liter water bevat 358 milligram kalk, oordeel zelf.
“Als je het water elke keer over een filter stuurt, dan gaan die bacteriën zich hechten aan dat filter. Elke dag komt daar weer vers water met een beetje voedingsstof bij. Een bacterie voelt zich daar prima en begint te groeien. Dan krijg je meer bacteriën in het water, dat gebeurt met elk filter.” verteld mevrouw Hofman. Waar! Bacteriën vermenigvuldigen zich als ze goed gedijen. Dat gebeurt ook in een filter als een ionenwisselaar, als deze niet goed wordt onderhouden. Door tijdig te regenereren worden buitensporig hoge concentraties bacteriën voorkomen. Regenereren is spoelen met zout water. Zout dood bacteriën door osmose, dit is één van de oudste manieren om bacteriegroei te elimineren. Vroeger werd zout aan eten toegevoegd om het te conserveren. Een waterontharder op basis van ionenwisseling, die op de juiste tijd regenereert, mag geen probleem hebben met bacteriegroei. Daarnaast adviseren wij minimaal één keer per jaar, maar voor het beste resultaat twee keer per jaar, de waterontharder extra te reinigen met een speciale hars reiniger. Ook dit is één van de kernzaken die wij meenemen in onze trainingen. Ervan uitgaande dat mevrouw Hofman van KWR voldoende kennis van zaken heeft, had ze dit moeten noemen.
Wij begrijpen dat er gekozen wordt voor het KWR om e.e.a. te laten onderzoeken, maar is dit niet een beetje een slager die zijn eigen vlees keurt? De grootste aandeelhouders van het KWR zijn de waterbedrijven. Zie de over ons pagina op website van KWR-hoofdstuk: “Geschiedenis van KWR” deze tekst “… In 2006 werd KWR een zelfstandige organisatie, met de Nederlandse waterbedrijven als aandeelhouders.” https://www.kwrwater.nl/over-ons/ KWR zal dus nooit iets negatiefs zeggen over het water dat haar ‘eigenaren’ leveren. Het water in Nederlands is heel goed, niet hard en veilig om te drinken, aldus KWR en de waterbedrijven. Waarom hebben wij consumenten dan nog steeds last van kalkaanslag en zit er in veel gebieden ongewenste stoffen als PFAS en medicijnresten in het water? Wat als ik dat niet wil en er iets aan wil doen? Wij willen zeker geen angst zaaien, maar bieden consumenten een keuze en een veilige oplossing.
E-mail naar BNNVARA n.a.v. het programma: Wat zijn waterontharders en wat heb je eraan?
Beste Redactie BNNVARA,
N.a.v. jullie uitzending over waterontharders wil ik graag vanuit onze expertise een toelichting geven.
Ik zal ons en ons bedrijf eerst even voorstellen. Samen met mijn vader Gerard Blokland zijn wij in 2019 de Nederlandse Water Fabriek (NWF) gestart. Wij komen allebei uit de waterbehandelingsbranche en samen hebben we meer dan 30 jaar ervaring. Binnen NWF maken wij o.a. waterontharders voor huishoudelijk en bedrijfsmatig c.q. industrieel gebruik.
In Europa zijn er regels hoe om te gaan met waterbehandeling en in Nederland hebben we misschien wel het beste drinkwater regelement van de wereld. In het drinkwaterbesluit is per wet vastgelegd wat wel en wat niet mag. Een hele goede zaak vinden wij. Drinkwater moet goed en gezond zijn en blijven! Wij zagen en zien helaas nog steeds veel dingen die niet goed gaan op waterbehandelingsgebied en met name bij waterontharders voor huishoudelijk gebruik. Binnen no time zijn er veel bedrijven ontstaan die waterontharders verkopen en installeren en dat gaat niet altijd goed. Dit is dan ook één van de redenen waarom wij de Nederlandse Water Fabriek zijn begonnen. Naast het produceren van waterontharders geschikt voor de Nederlandse markt, geven wij advies en trainingen aan installateurs e.d. Op die manier werken we samen aan een veilige manier van gebruik van o.a. waterontharders en andere drinkwater filters.
De laatste quote van Hofman: “Een waterontharder is vrijwel nergens nodig en totaal overbodig. Je kunt er de waterkwaliteit alleen maar mee verslechteren.”
Naar onze mening laat de reportage een slecht voorbeeld uit de markt zien en is er geen deugdelijk onderzoek gedaan. Met name de laatste quote van Hofman vinden wij neigen naar laster aan het adres van waterontharder leveranciers die het wel goed voor elkaar hebben.
Een waterontharder op basis van ionen wisseling is een apparaat wat echt werkt, geeft extra comfort en laat apparatuur langer meegaan. Dit wordt genoemd en daar zijn wij content mee! Dat mag ook gezegd worden!
Het water in Nederland is heel goed, niet hard en veilig om te drinken, aldus KWR en de waterbedrijven. Waarom hebben wij consumenten dan nog steeds last van kalkaanslag en zit er in veel gebieden ongewenste stoffen als PFAS en medicijnresten in het water? Wat als ik dat niet wil en er iets aan wil doen? Wij willen zeker geen angst zaaien, maar bieden consumenten een keuze en een veilige oplossing.
Wilt u journalistiek meer inhoud geven en een partij met ervaring en expertise toevoegen aan dit stuk en dergelijke items in de toekomst, dan ga ik graag met u in gesprek. In afwachting van uw antwoord,
Met vriendelijke groet Thijs Blokland
NW Fabriek BV
De reactie van de redactie van Kassa:
Beste Thijs,
Dank voor uw reactie naar aanleiding van onze reportage over waterontharders en excuses voor de late reactie. We krijgen honderden mails per week, waardoor onze 5-koppige redactie soms wat dingen over het hoofd ziet. Dus nogmaal mijn excuus daarvoor.
Ik zie dat u enkele dingen die wij in onze uitzending hebben aangekaart herkend, zoals dat het Nederlandse drinkwater aan allerlei strenge eisen moet voldoen. U noemt nog een aantal punten die mevrouw Hofman had moeten noemen. Nu hebben we een uitvoerig interview met haar gedraaid, maar zitten we – omdat we een tv-programma zijn – gebonden aan tijd. Daarom moesten we proberen het verhaal compact te houden en begrijpelijk over te brengen aan consumenten voor wie dit geen klinkklaar onderwerp is. Vandaar dat we ook keuzes hebben gemaakt in welke informatie in de reportage aan bod is gekomen.
Daarnaast noemt u dat we slechts op een casus zijn ingegaan. Dat klopt. We zien dat wateronderzoek vrij duur is. We hadden zeker grootschaliger onderzoek willen doen naar de waterkwaliteit na de aansluiting van waterontharders, maar dat brengt hoge kosten met zich mee. Deze kunnen wij als programma van de publieke omroep niet dragen en deze kosten willen we ook niet bij consumenten afdwingen. Vandaar dat we aan het einde van de uitzending opriepen dat als mensen dit onderzoek zelf besluiten te gaan doen, we graag op de hoogte blijven. Daarom hebben we het voor nu gehouden op waarschuwen voor het mogelijk gevaar op bacteriegroei bij filters in plaats van te stellen dat dit met zekerheid vast te stellen is.
Hopelijk heeft u begrip voor deze kant van het verhaal. Mochten we in de toekomst nogmaals hierop in gaan en het breder trekken – met inderdaad onderzoek bij meer ontharders – houd ik u in gedachten.
Met vriendelijke groeten,
Redactie Kassa
Snelle levering
waterbehandel specialist
Ruime kennis
Voor techniek en verkoop
4 producten
NWF waterontharders. Net even iets slimmer, compacter en completer. Geschikt voor het Nederlandse toepassing. Zowel huishoudelijk als industrieel en semi indust…
Meer informatie3 producten
DeQalQ is de andere manier om kalkaanslag te voorkomen. DeQalQ voldoet volgens TNO aan de nederlandse norm NEN-EN 1212 (gebruik water voor menselijke comsumptie…
Meer informatie3 producten
Drinkwater filtersystemen de mogelijkheden zijn haast onbegrend. Druppa is een verzamelnaam van hoogwaadige filtersystemen geproduceerd door NWF. Meer informati…
Meer informatie1 producten
NWF levert boosterpompen en drukverhogers, voor huishoudelijke en grootverbruik toepassingen.
Meer informatie1 producten
NWF importeert een mooie range waterkoelers uit Italie. Rechtstreeks van de fabriek. Met 3 jaar garantie.
Meer informatie3 producten
NWF Osmose systemen worden klant specifiek gemaakt. De kleinste van 75 liter/uur tot de echte groot industriele installatie van 4000 liter/uur en maar. En om ec…
Meer informatie1 producten
Ontijzerings installaties worden vaak toegepast bij grondwater bronnen. NWF kan advies geven en een installatie berekening maken. Samen kunnen we dan een mooi p…
Meer informatieIn een wereld waar alles hetzelfde is maken wij het verschil!