Hoe zit het met kalk aanslag.
In het Nederlandse drinkwater zit kalk. Er is zelfs een norm die zegt dat Nederlands water niet zachter mag zijn dan 1mmol (5,6 dH dus). Maar deze norm geldt alleen in het "grote" Nederland. Landen om ons heen kennen deze norm niet. Er wordt in deze landen dan ook nauwelijk gelet op een restheid kalk in drinkwater. Veelal wordt onthard tot 0 dH.
Nu gaat 0 dH onsinziens een beetje ver, niet vanwege de fabels over oplossende leidingen ed. Maar wel omdat de smaak van water er niet beter op wordt. Het water krijgt een metaalachtige nasmaak. En daarbij komt dat de badkamervloer, als hij nat wordt van 100% onthard water, wel een beetje glad kan worden. Alleen om deze twee redenen zou ik een waterontharder inregelen op 2 of 3 dH. Voldoende kalk om bovengenoemde problemen te voorkomen. En het water is nog steeds zacht genoeg om geen kalkaanslag te veroorzaken.
Win win situatie dus.
Leidingen lossen niet op door onthard water. Dit is een echte fabel. Tenminste!!!!
Water neemt wel graag stoffen op uit het water, immers zuiver bergwater bevat geen kalk, metalen of of andere zouten. Deze komen er pas in tijdens het transport van water langs rotsen en gesteenten waar deze mineralen in voorkomen. Water wil altijd in evenwicht blijven en zorgt hier zeer nauwgezet voor. Maar als je dit evenwicht verstoort dan komt er iets anders voor in de plaats. Of het water pikt deze stoffen op. Waar dan, nou, langs leidingen en gesteente en stoffen die in de lucht zweven. Wonderlijk stofje he dat water. Water waar niks meer in zit (zuiver h2O). heeft een geleidbaarheid van 0 PPM. En is "hongerig" naar stofjes uit zijn omgeving. Lees leidingen ed.
Water wat dus in evenwicht is zal een PH bezitten van rond de 7. Men noemt dit PH neutraal water. Is de PH verstuurt dan zal water zijn best doen om stoffen op te nemen, totdat de PH weer neutraal wordt.
O ja, bij een waterontharder haal je stoffen uit het water (Calcium en magnesium), maar er komt Natrium voor in de plek, dit houdt het water dus in evenwicht. De waterharder heeft dus geen invloed op de PH huishouding van water. Het is slechts een ionenwisselaar.
Nu zijn er ook harsen die andere stoffen afbreken en de PH wel doen verlagen, (denk aan mixbed harsen), deze verlagen de geleidbaarheid tot 0 PPM. En brengen ook de PH in onbelans. Als je hier bijvoorbeeld koperen leidingen voor gebruikt om het water te transportere, dan heb je binnen afzienbare tijd een probleem.
Dus conclusie:
Waterontharder beinvloed de PH niet, is een ionenwisselaar en zorgt voor ionen balans.
Verkeerde harsen kunnen veroorzaken onbelans, ze halen alle stoofen uit het water, zijn de oorzaak van het oplossen van leidingen ed.
Snelle levering
waterbehandel specialist
Ruime kennis
Voor techniek en verkoop
4 producten
NWF waterontharders. Net even iets slimmer, compacter en completer. Geschikt voor het Nederlandse toepassing. Zowel huishoudelijk als industrieel en semi indust…
Meer informatie3 producten
DeQalQ is de andere manier om kalkaanslag te voorkomen. DeQalQ voldoet volgens TNO aan de nederlandse norm NEN-EN 1212 (gebruik water voor menselijke comsumptie…
Meer informatie3 producten
Drinkwater filtersystemen de mogelijkheden zijn haast onbegrend. Druppa is een verzamelnaam van hoogwaadige filtersystemen geproduceerd door NWF. Meer informati…
Meer informatie1 producten
NWF levert boosterpompen en drukverhogers, voor huishoudelijke en grootverbruik toepassingen.
Meer informatie1 producten
NWF importeert een mooie range waterkoelers uit Italie. Rechtstreeks van de fabriek. Met 3 jaar garantie.
Meer informatie3 producten
NWF Osmose systemen worden klant specifiek gemaakt. De kleinste van 75 liter/uur tot de echte groot industriele installatie van 4000 liter/uur en maar. En om ec…
Meer informatie1 producten
Ontijzerings installaties worden vaak toegepast bij grondwater bronnen. NWF kan advies geven en een installatie berekening maken. Samen kunnen we dan een mooi p…
Meer informatieIn een wereld waar alles hetzelfde is maken wij het verschil!