Een waterontharder haalt kalk uit het water en zorgt er op die manier voor dat er geen kalkaanslag meer is. Maar wat is kalk en waarom zit het in ons water? Waarom kost de ene waterontharder rond de €50,- en de andere meer dan €2.000,- Wat is een magneet ontharder, Descaler, ionenwisselaar, een zoutwaterontharder?
Het aanbod waterontharders, of beter gezegd, manieren om geen kalkaanslag meer te ervaren is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Wij krijgen veel vragen en dat begrijpen we. Voor een leek op gebied van waterbehandeling zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Wij gaan in onze NWF-blogs dieper in op alle vragen over deze onderwerpen.
Waarom zit er kalk in ons water? Het is altijd goed om bij de basis te beginnen. Kalk is van nature aanwezig in ons drinkwater. Water wat als regen op onze aarde terecht komt is arm aan mineralen en zouten. Tijdens haar weg door de aarde neemt water zouten en mineralen tot zich. Water wat bij ons uit de kraan komt wordt veelal gewonnen uit dieptebronnen van c.a. 80 tot 200 meter en bevat in meer of mindere mate deze aardse zouten en mineralen. De hoeveelheid is afhankelijk per regio en varieert in Nederland van 3dH tot 18dH (dH = Duitse hardheid). In buurlanden is de hardheid vaak nog hoger en worden hardheden van 20 tot 30dH gemeten.
Wat is hardheid? Waterhardheid is de hoeveelheid zouten die het water harder maken en aanslag veroorzaken. In Nederland gebruiken wij in de meeste gevallen de eenheid dH (graden Duits) om de hoeveelheid kalk in water aan te geven. Andere eenheden zijn: fH (Franse hardheid), mmol/Liter (Milimol per liter) of PPM. We kennen twee verschillende hardheden.
We kennen drie soorten hardheid: Tijdelijke hardheid, permanente hardheid en totaal hardheid.
1. Tijdelijke hardheid is de hardheid die wordt veroorzaakt door de stoffen die tijdens het koken van water verdwijnen. Dit is het bicarbonaat gedeelte van magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat. Ca(HCO3)2 & Mg(HCO3)2
2. Permanente (ook wel blijvende) hardheid is de hardheid die overblijft na het koken. Calcium(carbonaat) en Magnesium(carbonaat) vormen samen met andere zouten als calciumchloride, deze groep. De chemische benamingen van zouten die o.a. kalkaanslag veroorzaken: SiO2 CaCl2 MgSO₄ CaSO₄
3. Totaalhardheid is de som van tijdelijke en permanente hardheid. Dit is de hardheid die met de meest gangbare testsetjes getest kan worden.
Hoe wordt kalk hardnekkige aanslag? Kalk is niet direct schadelijk voor onze gezondheid maar wel hinderlijk en schadelijk voor apparatuur, badkamer, keuken etc. De zouten die hoofdzakelijk hardnekkige kalkaanslag veroorzaken zijn de kationen Calcium en Magnesium. Kationen zijn positief geladen en door deze eigenschap kunnen ze hechten aan andere materialen als, tegels, koper, chroom, metaal etc.. Het werk een beetje als een magneet: Plus en min trekken elkaar aan. Hierdoor hechten de kalkdeeltjes aan elkaar. Kortom een mooie combinatie om een lastig probleem te vormen.
Hoe kom ik af van kalkaanslag? Er zijn verschillende manieren om van kalkaanslag af te komen. Wij hebben ze voor het gemak verdeeld in drie groepen: Ionenwisselaar, Ionenadapter en Dosering.
Ionenwisselaar: Dit is technisch gezien dé enige echte waterontharder. Zoals de naam het al zegt, dit apparaat onthard het water. Het haalt de stoffen die zorgen voor kalkaanslag uit het water en plaatst daar Natrium voor terug.
Dit doet een ionenwisselaar met een harskern. Hier stroomt het water doorheen, Calcium en Magnesium blijven kleven aan de harsbolletjes. Als de harskern verzadigd is moet deze geregenereerd worden. Dat regenereren of spoelen gebeurt met zout water. Een ionenwisselaar gebruikt dus altijd water en zout. Er zijn systemen die hydraulisch (met behulp van waterdruk) werken en systemen die werken met stoom en een computerbesturing.
Ionenadapter: Dit is een methode die ionen Calcium en Magnesium adapteren. De stoffen blijven in het water aanwezig maar worden dusdanig beïnvloed dat ze niet meer of tijdelijk niet meer kunnen hechten aan andere materialen. Een magneetontharder adapteert tijdelijk de kalk en een Descaler is een voorbeeld van een permanente adapter van Calcium en Magnesium.
Dosering: Deze groep voegt stoffen aan het water toe die een binding aan gaan met kalk. Ze zorgen ervoor dat er een permanente hechting ontstaat waardoor kalk niet meer kan hechten op een oppervlak. Fosfaat is van nature aanwezig in voeding en water en mag in kleine hoeveelheden van c.a. 5 tot 20mg/l worden toegepast in drinkwatersystemen.
Heb je een vraag? Stuur hem naar info@nwfabriek.nl
Snelle levering
waterbehandel specialist
Ruime kennis
Voor techniek en verkoop
4 producten
NWF waterontharders. Net even iets slimmer, compacter en completer. Geschikt voor het Nederlandse toepassing. Zowel huishoudelijk als industrieel en semi indust…
Meer informatie3 producten
DeQalQ is de andere manier om kalkaanslag te voorkomen. DeQalQ voldoet volgens TNO aan de nederlandse norm NEN-EN 1212 (gebruik water voor menselijke comsumptie…
Meer informatie3 producten
Drinkwater filtersystemen de mogelijkheden zijn haast onbegrend. Druppa is een verzamelnaam van hoogwaadige filtersystemen geproduceerd door NWF. Meer informati…
Meer informatie1 producten
NWF levert boosterpompen en drukverhogers, voor huishoudelijke en grootverbruik toepassingen.
Meer informatie1 producten
NWF importeert een mooie range waterkoelers uit Italie. Rechtstreeks van de fabriek. Met 3 jaar garantie.
Meer informatie3 producten
NWF Osmose systemen worden klant specifiek gemaakt. De kleinste van 75 liter/uur tot de echte groot industriele installatie van 4000 liter/uur en maar. En om ec…
Meer informatie1 producten
Ontijzerings installaties worden vaak toegepast bij grondwater bronnen. NWF kan advies geven en een installatie berekening maken. Samen kunnen we dan een mooi p…
Meer informatieIn een wereld waar alles hetzelfde is maken wij het verschil!